Фестиваль австрійського кіно: Львів, 21-25 квітня

10 Квітня 2013, 12:26

У Львові з 21 по 25 квітня у Палаці мистецтв, що по вул. Коперника, 17, пройде «Тиждень австрійського кіно». Вдруге українським глядачам покажуть чотири вибрані австрійські повні метри та вперше 13 короткометражних анімацій, відзначених на міжнародних кінофорумах.

Фестиваль «Тиждень австрійського кіно» збирає найяскравіші і резонансні картини Австрії останніх років. Цьогоріч компанія Австрійський культурний форум та компанія «Артхаус Трафік» поверне в Україну багатий австрійський кінематограф.

У рамках заходу відбудуться покази любовного вестерну «Іспанія», гротескної мелодрами «Солдат Жаннетта», сімейної мелодрами «Друга дружина» та робінзонади «Стіна».

“Цього року фестиваль австрійського кіно має виразне соціальне забарвлення -- у фільмах відображається життя австрійського суспільства з усіма його проблемами, нерівністю, мультинаціональністю. А родзинкою цьогорічної програми є короткометражний блок від фестивалю цифрової анімації Ars Electronica, адже минулого року в програмі Тижня були лише повнометражні фільми”, -- розповіла Олександра Ковальчук, представник компанії "Артхаус Трафік" у Львові

Як зазначила Олександра Ковальчук, у програму фестивалю увійде добірка короткометражної анімації від найзнаменитішого в Європі фестивалю цифрової анімації Ars Electronica -- 13 стрічок з колекції переможців в 2012 році.

Окрім Львова, «Тиждень австрійського кіно» пройде у Києві, Одесі та Чернівцях.

Усі фільми фестивалю демонструватимуться німецькою мовою з українськими субтитрами. Вартість квитків -- 15 гривень.

Програма фестивалю:

1. «Іспанія» / Spanien

Країна: Австрія, Болгарія, 2012

Жанр: Любовний вестерн

Режисер: Аня Саломоновіц

У ролях: Тетяна Александер, Корнеліус Обоно, Грегуар Колен, Лукас Міко, Штефані Дворак, Вольф Бахофнер, Деніс Петкович, Томас Райзінгер, Марія Уайсс, Афіна Зервос

- Cекція «Форум» Берлінського міжнародного кінофестивалю (2012)

- Позаконкурсна програма «Німецька хвиля» 42-го Міжнародного кінофестивалю «Молодість» (2012)

«Молдавський біженець, що вижив в аварії на півдорозі до Іспанії, змушений продовжити свою подорож пішки. Він все ще хоче потрапити до Іспанії, де, на його переконання, люди живуть добре, адже все ще вірять в Бога. Опинившись в Австрії, герой намагається підзаробити грошей, реставруючи невелику церкву. Він знайомитися з таємничою Магдаленою, яку постійно тероризує її колишній чоловік - агресивний поліцейський, а також з кранівником, сімейному щастю якого загрожує його залежність від азартних ігор».

2. «Солдат Жанет» / Soldate Jeannette

Країна: Австрія, 2013

Жанр: Гротескна мелодрама

Режисер: Даніель Хеслам

У ролях: Джоанна Орсіні-Розенберг, Христина Рейхсгалер, Йозеф Кляйндінст, Аурелія Буркхардт

- Головна нагорода Tiger Award  міжнародного кінофестивалю в Роттердамі (2013)

- Номінація на Гран-прі журі кінофестивалю «Санденс» (2013)

- Учасник Гетеборзького кінофестивалю (Швеція) (2013)

«У Фанні грошей кури не клюють, а от Анна живе серед курей та свиней. Дві жінки з абсолютно різних світів зустрічаються якраз вчасно, щоб допомогти одна одній змінити своє життя. Протилежності притягуються - і вони обидві вирушають різними дорогами назустріч заповітним мріям.

«Солдат Жаннетта» -- це філософська притча про свободу, гротескна мелодрама про пошуки сенсу і просто красива історія про двох жінок, які дружили проти світу.

3. «Стіна» / Die Wand

Країна: Австрія, Німеччина, 2012

Жанр: Робінзонада

Режисер: Юліан Пельслер

У ролях: Мартіна Гедек («Життя інших»), Вольфганг М. Бауер, Ульріке Баймполд, Юліан Гшнітцер, Карлхайнц Хакль, Ганс-Міхаель Реберга

- Приз екуменічного журі (програма «Панорама») на Берлінському кінофестивалі (2012)

- 5 номінацій - Найкращий фільм, Найкращий режисер, Найкращий сценарій, Найкраща актриса та Найкраще художнє оформлення - на австрійському кінофестивалі «Viennale» (2012)

«Головна героїня вирушає разом зі своїми друзями, літньою парою, в мисливський будиночок в горах. Увечері старі вирішують прогулятися, а жінка лягає спати. Наступного ранку подружжя не повертається додому, і, коли героїня вирушає до села на пошуки, її очікує жахливе відкриття: невидима стіна, за якою немає ніяких ознак життя, відділяє її від решти світу».

4. «Друга жінка» / Kuma

Країна: Австрія, 2012

Жанр: Сімейна мелодрама

Режисер: Умут Даг

У ролях: Ніхана Г. Колдаш, Бегюм Аккая, ведаті Ерінчін, Муратан Муслім, Алев ІМАК, Етем Сайкідер.

- Позаконкурсна секція «Панорама» Берлінського міжнародного кінофестивалю (2012)

- Спеціальний приз журі за найкращу жіночу роль (Беґюм Аккая) на 42-му Міжнародному кінофестивалі «Молодість» (2012)

- Премія за найкраще художнє оформлення на австрійському кінофестивалі «Viennale» (2013)

«Коли Айсе святкує своє весілля, всі в її турецькому селі впевнені, що вона вийшла заміж за молодого Хасана. Насправді дівчину відправляють до Відня як другу дружину батька Хасана - Мустафи. Нова родина по-різному приймає Айсе: діти відвертаються від неї, а ось хвора на рак дружина Мустафи Фатма, навпаки, щиро рада знайомству - тепер у неї є хороший наступник, щоб прислужувати чоловікові після її смерті. Між двома жінками зав'язується особлива дружба, але незабаром їм доведеться пройти серйозне випробування, коли родина зазнає удару долі».

5. ARS ELECTRONICA представляє:

Країна: Австрія, Німеччина, Нідерланди, Норвегія, США, Тайвань, Чехія, Франція, Японія, 2012

Жанр: Короткометражна анімація

Режисер: Еван Віра, Мартін Уоллнер, Мортен Хельгеланд, Ерік О, Фабіан Гроддена, Вільям Джойс, Брандо Олденбург

Підбірка мультиплікаційних короткометражок від найзнаменитішого в Європі фестивалю цифрової анімації Ars Electronica.

Перший фестиваль Ars Electronica відбувся в 1979 році, цей експериментальний проект був розроблений з метою використати появу цифрової революції як привід звернутися до серйозних питань майбутнього у взаємозв'язку з мистецтвом, технологіями і суспільством. З 1986 року фестиваль проводиться щорічно і щоразу присвячений певній темі. Сьогодні проект перетворився на один з найважливіших фестивалів медіамистецтва у світі. Ars Electronica 2012 в Лінці (Австрія) був присвячений темі «The Big Picture -- нові концепції для нового світу»

У програму «Тижня австрійського кіно» увійде 13 короткометражних стрічок з колекції переможців Ars Electronica в 2012 році.

Добірка мультиплікаційних короткометражок:

- «Бюро знахідок людських почуттів» / A Lost and found box of human sensation. Німеччина, 2012, 15 хв.

- «Погляд» / Blik. Нідерланди, 2012, 8 хв.

- «Кальдера» / Caldera. США, 2012, 11 хв.

- Макарони з сиром / Mac 'N' Cheese. Нідерланди, 2012, 3 хв.

- «Вторгнення слимаків» / Slug Invasion. Норвегія, 2012, 6 хв.

- «Як з'їсти яблуко» / How To Eat Your Apple. США. 2012, 2 хв.

- «Кросинговер» / Crossover. Німеччина, 2012, 6 хв.

- «Фантастичні літаючі книги пана Моріса Лессмора» / The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore. США. 2012, 15 хв.

- «Електрошок» / ELECTROSHOCK. Франція, 2012, 8 хв.

- «Близько 12:00» / Between 12:00. Тайвань, 2012, 5 хв.

- «Історія Гавань» / Harbor tale. Японія, 2012, 18 хв.

- «Вжик» / Zing. Чехія, Німеччина, 2012, 8 хв.

- «Музичне відео» / Аmongst Giants 'Turn'. Австрія, 2012, 3 хв.

 

Думки експертів

Особистості

Леся Медведюк (Григорович)

Кухар проектів: ресторан «Горобина» (смт. Брюховичі), спорт-кафе «Корнер», ресторан «Кактус», ресторан «Fashion Club». Переможець конкурсу кухарів "Львівська пательня" - 2008.

Анонси

Новини партнерів

МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов